fbpx

the quick version

Trumpet tillverkar funktionskläder av ull att trivas i något så jävulskt. 

Med förhoppning om att folk ska fatta vilket otroligt bra material ull är, sitt kliiga och hemslöjdiga rykte till trots, och på så sätt välja långsiktiga plagg med minsta möjliga planetnegativa konsekvens. Plaggen stickas i Sverige (Marbäck Tricot) men målsättningen är att kunna ta tillvara på den svenska ullen som idag till allra största del försakas helt i onödan. Och att göra det helt inanför landets gränser. 

Här finns inga kollektioner och genom att endast sälja via www.trumpetwool.com kan Trumpet erbjuda kläder som, med motsvarande material, kvalitet och närproduktion, kostar ungefär hälften så mycket som det skulle ha gjort annars. Det hela är ett familjeföretag baserat på Värmdö utanför Stockholm och drivs av Nanna och Niklas Bergh.

Idén till Trumpet föddes genom en klassisk plumsning i en fjällbäck 300 meter öster om Offersjöarna i Jämtland. Där upplevde Nanna en av grundarna, ull för första gången på riktigt. Blöt strumpa och kallt väder borde bli iskalla fötter, men effekten blev motsatt vilket räddade resterande timmar på fjället, och en nyfikenhet kring ull som material föddes. Veckorna efter plumsningen resulterande i någon form av uppvaknande: varför vet inte alla det här om ull? Och varför behandlar Sverige ull som skräp eller ett småskaligt material för slöjd? Kunde dom på något sätt berätta för de som inte vet och på samma gång höja materialets status. Det vet man inte förrän man testat. Trumpet startade på allvar i februari 2018 och sjösattes officiellt december 2019.

Världens mest intelligenta naturliga material

Ull är hår som man klipper av från får. Bara så att alla är med på det.
Med det klargjort, ull besitter följande ganska unika egenskaper:

Temperaturreglerande egenskaper

Värmer när det behövs och svalkar när det ska samt är fukttransporterande. Det lämpar sig alltså för både sommar och vinter, fysisk aktivitet likväl som hängmattor. 

Självrengörande

Två olika celltyper som skapar en friktionsrörelse mot varandra skapar en mekanisk självrenande effekt. Ullplagg behöver inte tvättas lika ofta som andra material utan mår ofta bra av att bara vädras. Alltså, om du spiller ketchup eller dylikt får du givetvis tvätta om du vill få bort fläcken.

Merinoull

Trumpet använder merinoull i sina underställ. Det unika för just merinofårets ull är dess fina fibrer som gör att det inte kliar och du därför kan ha det närmast kroppen. Fibrernas finhet mäts i micron – ju lägre tal desto smalare fibrer och därmed mindre risk att det kliar.

Hydrofobisk

Känns som torrt fastän det är blött och värmer även när det är fuktigt. Unikt för ull.

Luktavvisande

Keratinet som finns i ullen bryter per automatik ner illaluktande bakterier. Till skillnad från till exempel typiska syntetbaserade sportkläder, tänk löpartröja eller billigt underställ, kommer ett ullplagg aldrig bli permanent illaluktande eller behandlas kemiskt för att inte göra det.

100 % Förnybar

100% bra. Textilbranschen står för en ganska stor del av de utsläpp som vi måste ta itu med om människan ska kunna bo kvar på jorden. Ull är helt nedbrytbart men utgör endast cirka 2% av världens klädproduktion och är det bästa valet du kan göra, näst efter återvunna fibrer, när du väljer kläder och tänker på planeten. Som bonus har ull en 50% längre livscykel än bomull och kräver betydligt mycket mindre vatten för produktion.

Det är inte plast

Plast kräver olja och bidrar till en hel rad trista grejer som du säkert redan vet. Om du väljer ull istället för syntetmaterial kan du tvätta kläderna utan att det släpper ifrån sig mikroskopiska plastpartiklar. Dessutom är det inte lika benäget att fatta eld, och om det gör det kommer det inte smälta över din kropp så som syntetmaterial riskerar att göra.

Har du en fråga eller någon fundering? Maila oss på [email protected]