fbpx

Vad är merinoull?

trumpet120_2

Merinoull är ett helt otroligt naturmaterial. Kanske det finaste av alla. Men vad är skillnaden på merinoull och ull? 

Tack vare sina fina fibrer blir det otroligt mjukt och går att bära närmast huden utan att det kliar. Det finns helt enkelt inget annat material som fungerar bättre för långkalsonger, underställ eller t-shirts om du vill hålla dig lagom varm eller kall. 

ULL

=

Päls från djur.
Inte bara får utan även kameler, kaniner och en massa andra.

MERINOULL

=

Päls från merinofåret.

MERINOFÅRET

SHOP

DAM

Merinofåret kommer från Spanien och har varit igång sen medeltiden. Vi har alltså använt merinoull lika länge som vi haft tillgång till kompasser, papper och väderkvarnar. Det är lätt att känna igen på sin lejonliknande uppsyn och ibland veckade hud. I artens ursprung var det förbjudet att föra ut fåren ur landet, och att göra det kunde ge dödsstraff. Numera finner man det över hela världen på grund av dess förmåga att ha det gött i alla möjliga temperaturer.

länder som producerar merinoull

Främst hittar du merinofår i Sydamerika, Sydafrika, Nya Zeeland och Australien.

FÖRNYBART MATERIAL

Fåren lever på naturligt bete och behöver klippas minst två gånger om året. Ett får ger drygt 4 kg ull. Ullen består av keratin(?) vilket är samma protein som i mänskligt hår. Det är biologiskt nedbrytbart och tas upp av naturen på under ett år. Där skapar proteinet näring till växter, som kanske betas av ett får och bildar ny ull. Kan det bli mer förnybart än så?

FIBERN FRÅN MERINOULL

Om man går ner på mikroskopisk nivå, och det måste man om man ska förstå, är ullfibern så att säga fjällig. Ungefär som fiskfjäll. Det är dessa fjäll som skapar luftfickor som i sin tur hjälper ullen hjälpa dig att hålla temperaturen perfekt. Men det är just dom här fjällen som kan göra att det kliar. “Normal” ull har tydligare fjäll och tjockare fibrer. Tröjan din mormor stickade åt dig julen 85 som inte gick att ha på sig för att det kliade så mycket var gjord i sådan tjock ull. Merinoullen är inte bara lenare i sin struktur utan har också väldigt mycket tunnare fibrer. På Trumpet använder vi dessutom “super fine” merino, vilket innebär att den är extra tunn. 

Fibrer mäts i micron (tusendels millimeter?) och ju lägre tal desto mindre risk att det kliar. För att kallas superfine behöver ullen vara 18,5 micron eller mindre. Det är en av anledningarna till att Trumpets ullkläder är så uppskattade. 

MERINOULLENS EGENSKAPER

Merinoull är det självklara valet att bära närmast kroppen bland bergsklättrare och alla andra som riskerar att behöva som ute när det är som allra jävligast. Mikroklimatet som bildas när ullen bärs närmast kroppen är det bästa för att inte frysa. Ullen är helt unik eftersom den värmer även om den är fuktig och dessutom är skälvrengörande. Om du behöver tvätta är det lätt att hantera jämfört med många andra naturliga fibrer. Till skillnad från polyester och andra fossila syntetfibrer är ullen ett oerhört mycket bättre val att ha på sig om du riskerar att hamna i kontakt med eld. Mer om merinoullens egenskaper här.

NACKDELAR MED MERINOULL

Nackdelarna med merinoull är att det är dyrt, inte är lika stryktåligt som syntet och förekomsten av mulesing (länk), dock inte i våra kläder.

HEM

languanges

Currency

We ship to: 

flag_sverige
flag_finland
flag_denmark
flag_deustschland
flag_austria
flag_holland
flag_belgium
flag_poland
flag_czech

Choose Euro for orders outside Sweden

languange